REZULTATE BAC 2013 -EDU.RO. 45,06% dintre elevii de la Liceul „Bolintineanu” au promovat la BAC 2013

REZULTATE BAC 2013 -EDU.RO. 45,06% dintre elevii de la Liceul Bolintineanu au promovat la BAC 2013
Publicat: 08/07/2013, 16:43
Actualizat: 23/10/2014, 02:14

Site-ul EDU.RO a publicat luni, în secțiunea dedicată examenului de Bacalaureat, REZULTATE BAC 2013. Conform primelor note, 45,06% dintre elevii de la „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, liceul implicat în scandalul mitei de la Bacalaureat, au promovat examenul de BAC 2013, arată datele afișate pe EDU.RO.

Dintr-un total de 233 de elevi prezenți la examen, incluzându-i și pe cei din promoțiile anterioare, numai 105 au obținut medii de cel puțin 6 la BACALAUREAT 2013. 25 de elevi nu s-au prezentat, iar 7 elevi au fost eliminați din examen.

Cea mai mare medie obținută la examen este de 9.13, iar cea mai mică este de 6.03. Comparativ cu anii trecuți, rata de promovare a scăzut la aproape jumătate. Dacă înainte de instalarea camerelor procentul era de 95-96 % din totalul elevilor, după 2011 procentul elevilor care au promovat a scăzut la 50%. În 2012, 55,81% dintre elevi au fost admiși, iar în 2011 56,18% dintre candidați au trecut cu bine de examen.

gândul vă prezintă procentele de promovare din ultimii 10 ani de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”

Porțile Liceului „Dimitrie Bolintineanu” s-au deschis la ora 12.00, când elevii au putut intra pentru a vedea rezultatele examenului de bacalaureat.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor, anunțate luni de ministrul Educației, Remus Pricopie.

Parchetul Tribunalului București face cercetări pentru fapte de corupție la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unității de învățământ, Costica Vărzaru, demisă din funcție după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, una dintre supraveghetorele care a asistat la examinarea din 1 iulie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, profesoara Corina Vasilica Preda, le-a spus anchetatorilor că și în 2011 a sesizat fraude la examenul de bacalaureat.

„Aceasta a mai precizat că a asistat și în anul 2011, în același liceu, împrejurare în care i s-a cerut «să ajute mai mulți elevi», în sensul că se distribuiau ciorne care conțineau rezolvarea parțială a subiectelor, aspect solicitat de către secretara liceului”, au arătat procurorii în referatul în care au cerut arestarea lui Vărzaru.

Magistrații au precizat că, potrivit indiciilor deținute, „mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat, operaționalizat și în sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 98,74 la sută), 2010 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 92,82 la sută), 2011 – (sesiune în care s-au instalat camere de supraveghere în sălile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98 la sută raportată la media municipiului București de 43,8 la sută) și 2012 (promovabilitatea examenului de bacalaureat peste 70 la sută)”, este reprezentat de furnizarea răspunsurilor la subiectele de examen elevilor.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului. În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susținut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eșalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eșalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiți asupra supraveghetorilor bani nejustificați, fie sunt 16 elevi în privința cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceștia au fost cei vizați cu prioritate”, a declarat Staicu la Realitatea TV, vineri seară.

Procurorul șef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărțiți în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracțiuni de corupție, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiați.

Vineri, 17 elevi au dat declarații de martori, la Poliția Capitalei, iar luni, începând cu ora 10.00, au fost reluate audierile.

Premierul Victor Ponta a spus că așteaptă explicații din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, referitor la audierile poliției în cazul bacalaureatului, iar Guvernul ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă au existat nereguli legate de proceduri la nivelul magistraților.

„După părerea mea, modul în care s-au dus – nu știu toate detaliile – cu polițiști pe baza ordinului procurorului…trebuia să fie citați acei tineri. Eu pot doar să constat, pe baza a ceea ce mi-au spus ministrul de Interne și ministrul Justiției, că a fost foarte clar o acțiune prost gândită și prost coordonată procurori-polițiști, în stilul abuziv Macovei-Morar de până în 2012. O să sesizăm CSM dacă a fost vreo problemă la magistrați, vreau și aștept de la ministrul de Interne să îmi spună de ce nu a știut de la început, de ce a știut greșit, pentru că prima dată mi-a spus mie că nu erau mandate, după aia ba erau, ba nu era foarte clar”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancționate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile așa”.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliția a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliției Române în privința unui părinte bruscat de polițiști la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și a purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină